Vše, co jste kdy chtěli vědět o kontaktních čočkách

Kontaktní čočky jsou ideální alternativou, když zrovna potřebujete odložit své brýle nebo se zkrátka lépe cítíte bez nich. Jsou pohodlné při nošení a při dodržování několika zásad i zcela bezpečné. Užijte si svobodu, kterou vám dávají, ať už jdete do společnosti nebo třeba sportovat.

Kontaktních čoček naleznete na trhu nespočet. První otázka, kterou byste si měli před jejich pořízením položit, je ta, jak často a kolik hodin je vlastně chcete nosit. Bude to celý den nebo jen při oblíbeném sportu nebo večer do společnosti?

Ne všechny kontaktní čočky jsou stejné. Vhodnost určuje věk, životní styl, ale i vlastnosti oční korekce. Kontaktní čočky můžeme rozdělit na čočky pro každodenní nošení a čočky pro občasné nošení. Při občasném nošení jsou nejekonomičtější variantou jednodenní čočky. U 14ti denních nebo měsíčních čoček totiž vždycky platí, že jakmile otevřete sterilní balení s čočkou, po měsíci byste čočku měli vyhodit, přestože jste ji použili třeba jen 2krát.  Pro příležitostné nošení se tedy vyplatí investovat do jednodenních čoček, které se po použití vyhodí.

Při každodenním nošení se nejvíce finančně vyplatí 14ti denní nebo měsíční čočky. Pokud však nechcete mít žádné starosti s čištěním čoček a preferujete variantu, která nejméně zatěžuje vaše oči, zvolte i v tomto případě  jednodenní čočky.

Co ještě byste měli vědět o výše zmíněných typech kontaktních čoček?

Čočky jednodenní

S jednodenními kontaktními čočkami je to jednoduché. Tyto čočky ráno nasadíte a na konci dne vyndáte a vyhodíte. Další den ráno si nasadíte nový pár čoček z nového balení. Zcela tak odpadá nutnost čištění a vaše oči nejsou dotčeny v případě nedokonalé hygieny.

Čočky 14denní

U těchto čoček nosíte stejný pár 14 dní. Je třeba je dobře čistit a desinfikovat a po vyjmutí se ukládají do pouzdra.

Čočky měsíční

Tyto čočky jsou prodávány jako nejvíce ekonomická varianta, pokud chcete čočky nosit každý den. Platí však pravidlo, čím delší doba nošení jednoho páru čoček, tím větší riziko zašpinění kontaktní čočky a tedy zatížení vašich očí. Z důvodu zajištění maximální bezpečnosti a pohodlí vašich očí u nás ve studiu doporučujeme délku nošení jednoho páru čoček po dobu 14ti dní.

Jak čočky vlastně vybrat?

Než se rozhodnete čočky poprvé vyzkoušet, rozhodně navštivte očního odborníka a požádejte ho o konzultaci, vyšetření zraku i osvědčenou kvalitní značku kontaktních čoček. Průběh vyšetření je zcela bezbolestný a zabere jen pár minut. Pokud máte zájem o návštěvu u nás v Easy Optic, můžete se objednat zde.

Oční odborník vám také nabídne vhodné druhy kontaktních čoček pro vás a vaši korekci. Společně se pobavíte o vašem životním stylu a na základě toho společně vyberete to nejlepší právě pro vás. Brýle jsou vám pohodlné, ale při sportu vám překáží? Pak volba jistě padne na čočky jednodenní. Co jistě při této návštěvě jistě oceníte je to, že si společně vyzkoušíte nasazování a vyndavání čoček a budete to zkoušet tak dlouho, dokud si nebudete stoprocentně jistí! 🙂 Oční odborník by vás neměl pustit domů, dokud si nebudete čočku umět sami z oka vyndat ven!

Jak si čočky nasadit?

  1. Nejprve čočku umístěte na bříško ukazováčku a zkontrolujte, zda je neporušená a není převrácená naruby.
  2. Palcem jedné ruky si stáhněte dolní víčko a ukazováčkem si přidržujte horní víčko.
  3. Pomalým pohybem čočku položte na oko.
  4. Nakonec zamrkejte a přesvědčte se, že je čočka správně umístěna na oku.

Jak čočky vyndat?

  1. Nejprve si stáhněte dolní víčko ukazováčkem.
  2. Bříškem ukazováčku stejné ruky čočku posuňte dolů k oku, směrem do spodního víčka. Přidáním palce ji jemně  uchopte a vyjměte z oka.

Jak o čočky pečovat?

Jak jsme se již zmínili, všechny čočky, které jsou nasazovány více než jednou, musí být dobře čištěny a dezinfikovány. Na čištění se pak používají speciální roztoky k tomu určené.

Čočky by se měly dezinfikovat bezprostředně po jejich vyjmutí. Nejprve si čočku položte na čistou suchou dlaň a kápněte na ni několik kapek roztoku. Prstem pak mněte přední i zadní plochu čočky. Čočku po vyčištění umístěte do speciálního pouzdra. Pouzdro naplňte roztokem, uzavřete a nechte čočku ponořenou v roztoku, dokud ji znovu nepoužijete. Po nasazení čoček roztok z pouzdra vylijte a nechte prázdné vyschnout na vzduchu!

Tak co, patříte do týmu dioptrických brýlí a stylových obrouček nebo preferujete právě čočky? U nás ve studiu se kloníme spíše k nošení dioptrických brýlí, popř. kombinaci s kontaktními čočkami pro určité příležitosti, kdy se brýle nehodí. Takto svým očím zajistíte maximální komfort a zdraví!

Váš tým Easy Optic

EASY HEALTH, Nezařazené
Leave a comment
Author:

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *