Mžouráte na monitor nebo televizi a často vás bolí hlava? Myslete na svůj zrak!

Slzí nebo pálí vás oči, bolí hlava nebo cítíte napětí v šíji? Za všemi těmito problémy může stát problém zvaný oční vada. Někdy stačí jen mírné zhoršení zraku nebo špatně zvolené dioptrie a nepříjemné problémy na sebe nenechají dlouho čekat…

Co vede ke zhoršování zraku?

V dnešní době každý trávíme denně několik hodin u počítače, televize, tabletu nebo svého chytrého telefonu. Všechny tyto přístroje způsobují napětí v očích a tím pádem i jejich únavu. Kvůli tomu se pak může začít objevovat bolest hlavy, pocit suchých očí a mžourání, které může mimo jiné způsobovat i předčasnou tvorbu vrásek. Častým mhouřením očí také nedochází k dostatečnému mrkání, díky němuž se oko zvlhčuje a dochází tak k jeho rychlejšímu vysychání.

Jak si udržet zdravý zrak co nejdéle?

Hygiena práce: po každých cca 30 minutách práce odpoutejte zrak od obrazovky a zaostřete do dálky (nejlépe do zeleně).

Vhodné osvětlení: místnost, ve které pracujete by měla být vhodně osvětlená. Dnes na trhu seženete nejrůznější světla, která jsou pro práci na počítači přímo dělaná.

Pravidelné prohlídky u očního lékaře: stejně jako návštěvu zubaře, byste neměli vynechávat ani pravidelné prohlídky u očního lékaře, příp. optometristy. Sdělte mu, jaký je váš denní režim, s čím se během práce potýkáte a nechte si vždy zkontrolovat a změřit zrak.

Kvalitní brýle: tady se opravdu nevyplatí šetřit. Investujte do kvalitních skel nebo čoček, které budou přesně korigovat vaše dioptrie. U nás v Easy Optic vám rádi se vším poradíme!

Ochrana před UV zářením: chraňte svůj zrak před škodlivým UV zářením a to nejen v létě, ale po celý rok. Kvalitním UV filtrem předejdete závažnějším problémům.

Antireflexní úprava monitoru: trávíte-li denně několik hodin u monitoru, pořiďte si jeho speciální úpravu, která filtruje modré světlo a chrání tak vaše oči.

Vzdálenost od televize: výrobci televizorů uvádějí, že od obrazovky byste měli sedět tří násobek úhlopříčky. V praxi to znamená, že byste měli sedět asi 3,5m od obrazovky, abyste zbytečně neunavovali oči. Televize s vysokým rozlišením umožňují tuto vzdálenost výrazně zkrátit. Správně byste pak měli sedět přímo naproti obrazovce a nechat rozsvícené alespoň místní světlo.

Sezení u počítače: stůl s počítačem by neměl být umístěn proti oknu a neměli byste sedět zády k oknu, neboť dopadající světlo dělá monitor špatně čitelným.

Nepodceňujte oční vyšetření. Zkontrolovat zrak si můžete něchat klidně i jen tak, když vás zrovna nic netrápí, nejlépe jednou za 2 roky. Pokud máte zájem o vyšetření u nás, objednejte se hravě online zde.

Váš tým Easy Optic

EASY HEALTH
Leave a comment
Author:

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *