Šest zlozvyků, které při práci ničí váš zrak

Práce mnohých z vás vyžaduje dlouhé sezení a sledování monitorů. Se sedavým zaměstnáním a prací s počítačem se pojí i mnohá rizika. Například obezita, bolesti zad, ale i zhoršený zrak. My vám poradíme, kterým zlozvykům se vyhýbat, a jaké tipy vašim očím naopak uleví.

jak-sedet-u-pocitace_big

1. Špatné dioptrie

Lidé často sází na fakt, že se jejich dioptrie s přibývajícím věkem vůbec nemění. Opak je však pravdou. Především u mladých lidí, je potřeba kontrolovat správnost dioptrií pravidelně. Pokud jste starší, roste pravděpodobnost, zhoršení zraku na blízko, díky čemuž se může změnit i vaše současná kvalita vidění na dálku. Veškeré nepřesnosti v korekci oční vady mohou vést k únavě i bolestem hlavy. Až si tedy necháte příště svůj zrak přeměřit, nezapomeňte informovat odborníka o tom, jak často a kde obroučky nosíte. Oční lékař může dokonce předepsat speciální brýle pro práci s počítačem.

2. Přesvícenost

Věnujte pozornost i objektům kolem vás. Pokud si dosvicujete pracovní plochu lampou, neměla by být nikdy zářivější než váš monitor.

IF1A9503h

3. Rozlišení obrazovky

Pro vaše oči není vhodný starý monitor stejně jako špatné rozlišení displeje. Ikonky by neměly být příliš malé, tak aby zrak nebyl zbytečně zatížen. Na monitoru ani v jeho okolí by také neměl být prach, který může dráždit spojivky.

4. Hrbení

Máte tendenci sedět u počítače s kulatými zády, příliš blízko a s vystrčenou bradou? Právě tyto zlozvyky mohou způsobovat bolesti zad i zhoršení zraku. Zajděte si raději přeměřit zrak. Se správnými brýlemi nebudete mít tendenci se k počítači naklánět. Stejně tak by neměla být příliš daleko ani myš, která by vás mohla pobízet k celkovému přiblížení k monitoru.

5. Upřený pohled

Soustředěný pohled bez mrkání vede k vysychání spojivek. Pro oči je nejvhodnější, když pohled směřuje mírně dolů. Avšak příliš nízko umístěný monitor může vést zase ke špatnému držení krku a působit tak jiné problémy. Doporučujeme zkusit oční cviky, které procvičí okohybné svaly a zlepší krevní oběh v okolí oka. Vašim očím také prospěje jejich občasné zavírání či rychlé zamrkání.

IF1A8887small

6. Nekvalitní židle

Židle by měla být polohovatelná a zádům zajišťovat pevnou oporu. Jedině tak předejdete naklánění k monitoru a tím i bolesti zad.

555

Podtrženo sečteno

Seďte vzpřímeně, noste správné brýle a především si od zírání do monitoru občas odpočiňte. Nic není pro oči zdravější, než pobyt v přírodě a zelená barva rostlin kolem vás.

Zdroj obrázku: www.computermedia.cz, vlastní zdroj

EASY HEALTH
Leave a comment
Author:

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *