7 věcí, které jste o brýlích určitě nevěděli…

Dioptrické brýle jsou už pěkně stará záležitost. Víme o nich ale spoustu zajímavostí, které stojí za zmínku. Jak vzniklo slovo “brýle”, kdy se objevila první zmínka o kontaktních čočkách nebo kdo objevil sluneční brýle? To se dozvíte v dnešním článku…

Brýle se nosí už 700 let

Údajně první dioptrické brýle vznikly v roce 1286 v Itálii, jméno vynálezce však není známé. Jakési prvotní zmínky o skleněných čočkách, které se používaly při čtení, se začaly objevovat ještě o pár desítek let dříve. Dioptrické brýle byly určené jen pro bohaté a vzdělané občany a mezi běžný prostý lid se nedostaly.

Slovo “brýle” vzniklo díky materiálu, ze kterého byly čočky vyráběny

Dnes tolik běžné a často používané slovo “brýle” vzniklo podle materiálu, ze kterého byly čočky vyráběny. Materiál se nazýval beryl.

Brýle nosí čtvrtina lidí z celého světa

Statistiky dokazují, že v současné době má nějakou zrakovou vadu 25 % světové populace. Nejčastěji jde o krátkozrakost, která může být způsobená častým používáním TV obrazovek a displejů. V České republice nosí brýle více než polovina obyvatel na 15 let.

V brýlích vypadáme chytřejší

Říká se, že s brýlemi vypadáme chytřeji. Možná tak jen nevypadáme, ale opravdu jsme! Podle jedné studie zveřejněné v časopise Ophthalmology jsou prý lidé, kteří nosí brýle, doopravdy chytřejší. Ze statistik totiž vyplývá, že je dosažení vyššího vzdělání spojeno i s vyšším výskytem krátkozrakosti. Rozvoj vady zraku tedy nesouvisí s biologickými faktory, ale trávením hodně času čtením, studováním, ale také už zmíněným sledováním televize nebo sezením u počítače.

S nošením slunečních brýlí začali Eskymáci

Sluneční brýle prý od nepaměti nosili Eskymáci neboli Inuité. Před slunečními paprsky se nejprve chránili výrobky z kosti, kůry nebo dřeva. Ve 12. století přišli čínští soudci s destičkami z tmavé odrůdy křemene, aby na sobě nedali znát svůj názor nebo emoce. Do Evropy se tento vynález dostal v 15. století.

V Kambodži vás nošení brýlí mohlo stát život

V Kambodži bylo v 60. a 70. letech 20. století nošení brýlí doslova životu nebezpečné. Tou dobou tam totiž vládl brutální komunistický režim Rudých Khmerů, kteří posílali do likvidačního tábora právě nositele brýlí, protože to pro ně byl důkaz vysoké inteligence, které se báli.

O kontaktních čočkách se poprvé zmínil Leonardo da Vinci

Všem známý malíř a vynálezce Leonardo da Vinci v roce 1508 v jedné ze svých knih popsal metodu přímé náhrady nedostatků oční čočky. Uvedl zde možnost nosit přes oko jakési vodou naplněné sklíčko. Tenkrát se prý ještě nejednalo o technicky proveditelný vynález a sám da Vinci se zajímal více o mechanismus srovnání nebo narovnání oka, ale i tak je tato zmínka považována za tu úplně první v literatuře.

Znáte nějaká další zajímavá fakta? Budeme rádi, když se  s námi podělíte:-).

Obrázky: Pinterest.com

Váš tým Easy Optic

EASY LIFE
Leave a comment
Author:

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *