6 tipů, jak efektivně trénovat zrak

Zrak má každý z nás pouze jeden, proto je třeba o něj pečovat, abychom si ho zachovali v co nejlepší kondici co nejdéle. Až budete mít volnou chvíli, vyzkoušejte několik našich “cviků”, které nezaberou více než pár minut denně a vaše oči se po nich mohou cítit lépe. 

1. Trénování ostření

Trénujte oči tak, že budete přeostřovat na různě vzdálené předměty. Bohatě vám postačí vlastní palce. Palec jedné ruky držte 15 cm od nosu a druhou ruku natáhněte úplně, tak aby se palce v jedné rovině překrývaly. Nyní zaostřete pohled na palec, který je blíže k nosu, poté mrkněte a přeostřete na druhý. Tento cvik opakujte asi dvacetkrát a to jedenkrát denně.

a

2. Koulení očima

Pro dobrý zrak je dobré procvičovat oční svaly. Jak na to? Vyzkoušejte několik cviků, při kterých se koulí očima. Nejprve zavřete obě oči a začněte pohybovat očima doleva a doprava a poté vytvářejte pomyslné kroužky. Druhý cvik se provádí, když jsou oči otevřené. Nejprve se podívejte doleva nahoru, poté doprava dolů, pak doprava nahoru a nakonec doleva dolů. Mohlo by se zdát, že očima malujete obálku.

a

3. Koukání do zeleně

Vaše unavené oči, které celý den koukají do monitoru počítače nebo na televizi, potřebují občas ulevit. Svému zraku můžete ulevit tím, že si budete dávat malé, ale pravidelné přestávky v podobě koukání do dálky, v ideálním případě do zeleně. Oči si tak odpočinou, zklidní a připraví na další zátěž, která je brzy čeká. Navíc tak můžete předejít i nepříjemnému zarudnutí a pálení.

a

4. Mrkání

Když se na něco příliš soustředíte, velmi málo mrkáte, takže dochází k úbytku vlhkosti v oku, což vede k osychání rohovky, a tím pádem i k jejímu zhoršenému vyživování. Měli byste proto několikrát denně provádět jednoduché cvičení. V prví fázi několikrát silně stiskněte víčka k sobě a v druhé začněte mrkat šestkrát v době nádechu a šestkrát v době výdechu.

5. Trik s provázkem

Dalším důležitým cvikem pro vaše oči, kdy “trénujete” zrak, je jednoduchý trik s provázkem. Vezměte si dlouhý provázek a navlékněte na něj korálky několik centimetrů od sebe. Uvažte ho ve výšce očí a pusťte směrem k zemi. Poté postupně zaostřujte na jednotlivé korálky několikrát dokola.

a

6. Správný výběr brýlí

“Trénování” zraku je užitečné v každém případě, ať už nosíte dioptrické brýle či nikoliv. Když už ale na ně přijde řada, je třeba vybírat pečlivě. Správné změření zraku je stejně důležité, jako výběr obrouček. Nevhodné dioptrie a špatně padnoucí obruby vám totiž mohou navodit minimálně stejné problémy, jako třeba nadměrné užívání digitálních zažízení.

if1a9315

Teď už víte, jakými cviky se dají procvičovat oči, aby vám sloužily co nejdelší dobu. Neleňte a zkuste si na pár z nich alespoň jednou denně vzpomenout. Uvidíte, že uvidíte 🙂 a nebudete litovat.

Zdroj obrázků: firmoo.com; tonsofbuzz.com

EASY HEALTH
Leave a comment
Author:

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *