Zlozvyky, které škodí našim očím

aff2aaa357381e943c0d95b865ef023c

Jste svým založením spíš typ „sova“ a tudíž často a rádi ponocujete? Dokážete obrazovku televize nebo monitor vašeho počítače sledovat pravidelně ještě hluboko po půlnoci? Jenže právě tehdy potřebují vaše tělo i oči odpočinek nejvíc! Ne nadarmo se Šípkové Růžence v anglosaských zemích říká také „spící kráska“. Nedostatek kvalitního spánku urychluje stárnutí očí. Po takové probdělé noci bývají zarudlé, suché, pod očima se mohou objevit tmavé  kruhy, doprovázené občas drobnými záškuby a rozmazaným viděním.

Kdo by si s blížící zimou, krátkými a většinou šedivými dny nezavzpomínal s nostalgií na prosluněné letní dny! Patříte ale mezi takové milovníky slunečních paprsků, že nevynecháte jedinou příležitost, abyste jim vystavili svou kůži a oči? Sluneční brýle považujete za jen zbytečnou bariéru proti dokonale opálenému obličeji? Tady už si nezahráváte jen s pár vráskami kolem očí, ale se skutečnými medicínskými problémy jako jsou záněty spojivek, šedý zákal, makulární degenerace, pinguekula nebo pterygium, což jsou ne příliš atraktivní výrůstky na oku nebo dokonce karcinom víček. Nosit kvalitní sluneční brýle se 100% UV ochranou se tedy vyplatí nejen z estetického hlediska!

39417dd4b801ae98ebf76eb0a326355c

Jak už bylo napsáno v jednom z předešlých příspěvků, vyvážená a rozmanitá strava obsahující zdroje vitamínů, minerálů a nenasycených mastných kyselin pomáhá rovněž udržovat vaše oči v kondici. Milovníci a pravidelní návštěvníci fast foodových restaurací proto budou s největší pravděpodobností trpět nedostatkem těchto důležitých látek a mohou tak očekávat hlavně věkem podmíněné choroby očí. Dostatečným příjmem tekutin můžete předcházet symptomům suchého oka jako jsou začervenání, škrábání nebo nateklá víčka.

fastfood

Je známo, že kouření poškozuje téměř každý orgán v těle, oči nevyjímaje. Kuřáci mají čtyřikrát vyšší riziko oslepnutí než nekuřáci. Mimo jiné mají vyšší pravděpodobnost postižení šedým zákalem, makulární degenerací, uveitidou, suchým okem nebo diabetickou retinopatií. Pozitivní je, že odvykání v jakémkoli věku může tato rizika snížit!

180aa153ef393cb13faa6338f29cf230

Že nejste žádný hypochondr a k lékaři chodíte, až když si už sami neporadíte? Řada očních chorob nastupuje velice pomalu a plíživě, takže si dlouho nemusíte ničeho všimnout. Následky pak mohou být nevratné! Pravidelné preventivní prohlídky u očního lékaře by měly být, obzvlášť po čtyřicítce, samozřejmostí!

fa978d665fb7565c92279154dd50d3bc

 

Photo: Internet, Pinterest

EASY LIFE
Leave a comment
Author:

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *