Vyhněte se zlozvykům při nošení brýlí!

Každý občas nosí nějaké brýle. Buď dioptrické, bez kterých nedá ani ránu, nebo klasické sluneční poskytující ochranu našim očím či jako nedílnou součást stylového outfitu. Věděli jste ale, že při nošení brýlí se dopouštíte mnoha zásadních zlozvyků, které mohou brýle nenávratně poškodit? Odhalte je, ať se jim od teď můžete vyvarovat!

Nošení brýlí na hlavě

Nosit brýle na hlavě, to je specialita žen. Když není po ruce krabička na brýle, nasadíme si je na hlavu, kdy nám zároveň poslouží jako čelenka nebo parádní módní doplněk. Tímto způsobem si ale postupně ničíme nejen brýle, jejich skla a tvar, ale i naše vlasy. Dioptrické brýle ani sluneční brýle zkrátka na hlavu nepatří, pokud chcete, aby vám vydržely déle než dvě sezóny.

Věšení brýlí za výstřih

Jistě to také moc dobře znáte, nemáte si kam brýle odložit, tak si je věšíte za tričko v domnění, že se jim nemůže nic stát, že tam budou pěkně držet a že je rychle najdete, až si je budete potřebovat zase nasadit. Opak je ale pravdou. Za výstřihem můžete brýle snadno ztratit, když se třeba předkloníte nebo vám mohou spadnout na zem a rozbít se. Raději si kupte pouzdro, které budete mít vždy po ruce, a které se vám bude snadno otevírat, abyste nebyli líní do něj brýle ukládat.

Nošení brýlí na zátylku

Brýle vzadu na hlavě, až prakticky na zátylku, nosí zejména muži. Připadá jim to jako originální frajeřina a už si neuvědomují, že těmito pomalými ale jistými kroky posílají své brýle do záhuby. Jednak se hlava zezadu potí, což brýlím rozhodně neprospívá a kromě toho tak brýle opět snadno ztratíte nebo třeba rozbijete, když si nevědomky opřete o něco hlavu.

Odkládání brýlí na palubní desku auta

Žádné brýle by se neměly vystavovat vysokým teplotám. Zejména řidiči si oblíbili zlozvyk, kdy odkládají své brýle na palubní desku či je zavěšují za stínítko. Sklo auta působí na sluneční paprsky jako lupa a tím se zvyšuje teplo, které ovlivňuje právě brýlové čočky. Například čočky slunečních brýlí snáší teplotu maximálně do 50 stupňů a na palubní desce může být teplota mnohem vyšší. U dioptrických se dá takto velmi snadno a nenávratně poškodit antireflexní vrstva. Brýle tedy na palubní desku auta nepatří!

Nenápadné okusování nožiček

Občas, když jsme nervózní nebo přemýšlíme, máme ve zvyku okusovat nožičky svých dioptrických brýlí. Nejspíš nemusíme připomínat, že plast by se jíst rozhodně neměl a že tím tak brýle ničíme nejen po mechanické stránce, ale i po té estetické.

Čištění papírovým kapesníkem

Mnoho lidí si myslí, že nejefektivnější způsob, jak vyčistit své brýle a zbavit je mastnoty, je umýt je jarovou vodou a následně je vyčistit papírovým kapesníkem. To je ale to nejhorší, co svým brýlím můžete provést! Kapesník obsahuje hrubé částice, kterými si skla brýlí nenávratně poškrábete. K čistění brýlí využijte vždy speciální hadřík z mikrovlákna, který dostanete zdarma v každé optice!

Našli jste se v některém z těchto šesti zlozvyků? Nic si z toho nedělejte, každý nějaké máme. Někdy o nich víme a někdy je děláme nevědomky. Teď už se ale nemůžete vymlouvat na to, že nevíte, co vaše nové nebo oblíbené brýle ničí. Takže nakupte speciální pouzdra nebo uložte brýle někam do bezpečí, ať za rok nemusíte kupovat nové!

EASY LIFE
Leave a comment
Author:

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *