Jak si vybrat perfektně padnoucí brýlové obroučky?

Možná máte pocit, že vybrat ty správné dioptrické brýle dokáže snad každý. Jenže ne všechny tvary a typy obrub sluší každému, proto byste měli znát alespoň pár základních pravidel, podle kterých se řídit, když si půjdete pro nové brýle. Díky těmto radám jistě vyberete ty správné!

1. Řiďte se tvarem obličeje

Každému tvaru obličeje sluší jiné obroučky a to je potřeba brát v potaz (podrobný článek o výběru brýli podle tvaru obličeje najdete zde), i když neexistují jasná striktní pravidla, která říkají, co komu bude slušet. Obecně ale platí, že pokud máte čtvercový obličej, nebudou vám slušet hranaté obruby, ale když máte naopak oválný, padnou vám pravděpodobně všechny tvary, kromě tzv. oversized obroučků.

 

2. Koukejte na barvu obruby

Možná se vám barva brýlí bude zdát při výběru méně podstatná než samotný tvar obrub, ale opak je pravdou. Zamyslete se nad tím, jakou barvu mají vaše vlasy, oči a jaký tón má vaše pleť. Pokud máte světlé vlasy a světlou pleť, budou vám slušet teplé tóny (např. hnědá, béžová nebo meruňková). Jste-li tmavší typ, zaměřte se spíše na výrazné barvy (např. červenou, zelenou, ale i černou nebo tmavě hnědou).

 

3. Zvažte materiál

Než sáhnete do své peněženky a rozhodnete se nové brýle zaplatit, zvažte ještě materiál, ze kterého jsou obruby vyrobeny. Někomu sluší plast, někomu naopak ocel a jinému budou vyhovovat brýle zcela bez obrub.

 

4. Vezměte v potaz šířku obličeje

Šířka brýlí by se měla shodovat s celkovou šířkou vašeho obličeje, kdy oči mají být umístěny ideálně do středu každého skla. Špatně vybraná velikost vám může zbytečně deformovat oči a tím pádem i celý obličej.

 

5. Pozor na kořen nosu

Některé obruby umožňují pomocí silikonových “paciček” nastavit obruby tak, aby dokonale padly na kořen nosu. Většina plastových brýlí ale tuto možnost nemá, proto je důležité, abyste si skutečně vybraly takové obroučky, které vám na nose budou sedět tak, jakoby byly vyrobené přímo pro vás!

Teď už máte alespoň malý návod, který vám může být nápomocný, až si půjdete zkoušet a vybírat nové brýle. Už máte své favority?

EASY LIFE
Leave a comment
Author:

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *