4 tipy proti mlžení brýlí

Zima je, kromě období, kdy chodíme zabalení v huňatých šálách a čepicích, také dobou, kdy ti, kteří nosí dioptrické brýle, občas zažívají malé peklo. Skla brýlí se totiž právě v období zimních měsíců neustále mlží. Je to způsobené momentálním chladným počasím a vlhkostí, která zrovna venku panuje a rovněž neustálým přecházením ze zimy do tepla. Máme pár triků, jak mlžením brýlí předcházet.

1. Dokonalé odmaštění skel jarovou vodou

Napusťte umyvadlo nebo misku teplou vodu a kápněte do ní trochu jaru. Než se vytvoří ty správné bubliny, naneste trochu jaru i na každé sklo a prstem rozetřete. Nechte chvíli působit a poté opláchněte ještě v jarové vodě v umyvadle. Nakonec brýle vytáhněte a nechte je pod proudem teplé vody zcela očistit. Brýle ničím nesušte a jen je nechte oschnout!

3

2. Natření vrstvou tuhého mýdla

Proti mlžení brýlí skvěle funguje starý babský trik, a to ten, že na každém sklíčku vytvoříte pomocí tuhého mýdla vrstvu, kterou opět necháte pár minut působit. Mýdlo neoplachujte, ale rozleštěte ho suchým hadříkem dokud nebudou skla průzračně čistá.

2

3. Speciální gely nebo spreje proti mlžení

Speciální gely nebo spreje proti mlžení brýlí seženete prakticky v každé větší optice. S nimi si jen skla potřete, případně nastříkáte sprejem, necháte chvíli působit a nakonec vyleštíte hadříkem z mikrovlákna. Ze zkušeností můžeme doporučit spíše gelovou variantu, která má delší účinnost.

5

4. Speciální skla

V neposlední řadě existuje možnost výměny “obyčejných” brýlových skel za ta “speciální”, s protizamlžovací úpravou. Většinou se sice jedná o jednorázově vyšší investici, ale odměnou bude pohodlné přecházení ze zimy do tepla a vy se už nebudete muset stresovat tím, že po vstupu do vytopené místnosti zakopnete o práh.

6

Pokud i vy patříte mezi ty, kteří řeší problém se zamlžováním skel každou zimu, jistě vám naše tipy přišly vhod. Ale jako většina věcí na světě nefunguje perfektně, ani tyto rady nemusí pomáhat úplně stoprocentně. Vyzkoušejte ale třeba kombinaci více možností,  třeba se podaří vymyslet tu správnou kombinaci právě vám a svému problému tak budete moci snadno předcházet.

EASY LIFE
1 Comment
Author:

One thought on “4 tipy proti mlžení brýlí

  1. Mám lesklé brýle PRADA a mají po 2 letech matný nosník. Nic jim mení, ale vždy po čase určité časti brýlí zmatní (někde lesklá úprava zústane). Jde to nějak vyřešit? Natřít lesklou průhlednou barvou? Natřít nějakým fixem na opravy umělohmotných obrouček?

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *